Çatlak Onarımı
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için, whatsapp yada Online Formundan bizelere ulaşabilirsiniz
Çatlak Onarımı
ÇATLAK NASIL OLUŞUR?
Deri, kapladığı alan bakımından vücuttaki en büyük organdır. Tüm vücudun etrafını kaplar ve diğer organları, kemikleri ve kasları muhafaza eder. Bu organ dış dünya ile temas halinde olduğu ve koruma görevi yaptığı için elastik kabiliyete sahiptir. Dermis katmanı %80 kolajen ve %4 elastin protein yapısındaki liflerden oluşan gözenekli bir ağ yapısına sahiptir.
Çatlaklar cilt aniden çok fazla ve hızlı gerildiği zaman cildin 2. tabakasındaki dermis bölgesinde oluşmaktadır. Dermis bölgesindeki file şeklinde birbirine bağlı elastin fiberler kısa sürede çok fazla esnerse genetik eğilim ve doku travmasının şiddetine göre değişen sayıda kopmaktadır.
Çatlakların oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte birçok hipotezden bahsedilmektedir. Bunlar;
Mekanik etki; dokuların gerilmesi destek dokunun hasarlanmasına neden olmaktadır (gebelik, obesite, ağırlık kaldırma gibi, normal bedensel büyüme sırasında bazı anatomik alanların daha fazla gerilmeye maruz kalması gibi).
Genetik faktörler; Ehlers-Danlos sendromlu kadınlarda gebeliklerinde hiç cilt çatlamasının olmaması, Marfan sendromunda cilt çatlaklarının sıklığı gibi.
Vücutta steroid hormon seviyelerinin artışı ve bunların doku fibroblastları üzerinde yıkım etkisi; Cushing’s sendromu, topikal yada sistemik steroid tedavileri gibi
Immün sistem yetmezlikleri yada baskılanması durumları; gebelikte gelişen hipertansiyonda kullanılan ilaçlar, HIV ve AIDS ve tedavileri, tüberküloz ve tifo hastalıklarının tedavisi ve hastaların kaşeksi döneminde olmaları, kronik karaciğer hastalıklarında.
Enfeksiyon; bazı mikrop kökenli toksinlerin; striatoxin gibi salgılayarak dokuda hasar yaptığı ve bunların cilt çatlaklarına yol açtıkları
Yukardaki hipotezlerden derinin mekanik olarak gerilmesi, hormonsal değişiklikler ve deride yapısal yatkınlıklar en fazla kabul edilenlerdir.
ÇATLAK ONARIMI HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR?
Cilt çatlakları belli bölgelerde oluşmaktadır. Bu bölgeler vücudun elma mı armut mu olduğu ve çatlağın hangi dönemde hangi sebeple oluştuğuna göre değişmektedir.
Vücudun belli bir esneme kapasitesi vardır. Esneme ve daralma hali kapasiteyi aştığında dokular çatlak alarmı verir. Çatlaklar görülmektedir. Kilo alıp verildiği zaman en çok hangi bölgelerde değişim yaşanıyorsa o bölgede derinin gevşeyip gerilmesi daha sık olmaktadır.
Doğal olarak da en çok çatlaklar sıklıkla vücutta değişimin en fazla olduğu bölgelerde oluşmaktadır. Bu sebeple çatlak onarımı için yapılan estetik ve kozmetik işlemler genellikle bu bölgelere uygulanmaktadır.
Erkeklere nazaran kadınlarda biraz daha fazla görülen bir sorun olmakla birlikte erkeklerde de çatlak problemine rastlanır. Özellikle body building yapan erkeklerde omuz, memeler, sırt gibi çatlakların problem olduğu bölgelere de çatlak onarım tedavisi uygulanabilmektedir.
ÇATLAK TEDAVİSİNDE HEDEFLENENLER NELERDİR ?
- Dermal kolajen yapımının fibroblastik aktivitenin arttırılması
- Derideki damarsal yapıların azaltılması (özellikle erken dönemdeki deri çatlaklarında, stria rubra-SR)
- Deri yüzey düzensizliklerinin azaltılması
- Azalmış deri pigmentasyonunun arttırılması (özellikle stria alba-SA gibi beyazlaşmış deri çatlaklarında)
- Deri elastikiyetinin arttırılması
- Hücresel çoğalmanın düzenlenmesi
- Deri hidrasyonunun arttırılması
- Deride inflamasyonun azaltılması